Knie Rehab H1 Wat is instabiliteit
Hans voelt dat zijn knie instabiel is. Hij heeft het gevoel dat hij de knie niet kan vertrouwen. Die knie lijkt elk moment onder hem vandaan te kunnen schieten. Het maakt Hans onzeker en dat is heel vervelend, maar wat is instabiliteit nou eigenlijk?
Mensen die last hebben van terugkerende klachten (in dit geval van de knie) hebben vaak een instabiliteit. Dat kan zijn specifiek rondom de knie, of meer algemeen.
Instabiliteit is zo een begrip dat in de dikke van Dale een duidelijke definitie heeft (een instabiele toestand, een gebrek aan evenwicht), maar in de fitness of (fysio)therapie veel verschillende varianten kent.
De instabiliteit die door hans wordt ervaren heeft niets te maken met een gebrek aan evenwicht door een tekortkoming van het evenwichtsorgaan.
Je zou kunnen zeggen dat er 2 vormen van stabiliteit van houding en gewrichten zijn. Een passieve vorm van stabiliteit en een actieve vorm van stabiliteit.
De passieve vorm van stabiliteit komt van de vormsluiting van de gewrichtsvlakken met elkaar, het gewrichtskapsel en de gewrichtsbanden (ligamenten). Je hebt geen directe invloed op deze structuren. Je kan ze niet aanspannen of sturen zogezegd.
De actieve vorm van stabiliteit komt van de spieren, de fascia en het zenuwstelsel. De kwaliteit van de actieve stabiliteit is afhankelijk van de kracht, snelheid, uithoudingsvermogen, coördinatie en mobiliteit van de spieren en het gewricht, maar beter gezegd van de hele persoon. Je hebt direct invloed op deze structuren. Dit maakt ze trainbaar en de focus van dit programma.
Je zou, welliswaar wat kort door de bocht, kunnen zeggen dat de passieve stabiliteit het laatste redmiddel is, wanneer je te laat bent met sturen via de actieve stabiliteit. Je kan dit zo voor je zien: Wanneer je je enkel verzwikt waren je spieren te laat om de beweging remmen. Je kapsel en banden hebben de klap opgevangen en daar eventueel schade van opgelopen. Gelukkig want anders was je gewricht (enkel) uit de kom.
Als we het hebben over lenige, mobiele of hypermobiele gewrichten, dan gaat het vaak om de passieve structuren die veel ruimte hebben. Die hypermobiliteit is het hebben van een grotere speling op de passieve structuren dan de gemiddelde mens. Je kan je nu voorstellen dat heel lenig, mobiel of hypermobiel zijn geen enkele reden is om instabiel te zijn. De eerste en meest belangrijke vorm van stabiliteit is de actieve stabiliteit. Pas wanneer je daar tekortschiet merk je dat je verder kan bewegen in je gewrichten door een hypermobiliteit.
Deze training richt zich op het versterken van de spieren rondom de knie, verbeteren van de stabiliteit, en het trainen van coördinatie en houding om het gewricht weer sterker en stabieler te maken. Door geleidelijke belasting en gerichte oefeningen kan je pijnvrij bewegen en je normale activiteiten weer oppakken.