Knie Rehab H2.2 Het Fasciale Netwerk
Anatomie en Fasciale Netwerk
Bij beschrijvingen van anatomie is het van belang de functie van fascia (bindweefsel) in het menselijk lichaam niet te vergeten en te benadrukken. Daarom breid ik de klassieke anatomie uit door te wijzen op de functionele ketens die door het hele lichaam lopen. In de klassieke anatomie wordt de knie vaak gezien als een geïsoleerd gewricht, maar de knie maakt deel uit van een groter fasciaal netwerk. Dit betekent dat beweging en stabiliteit van de knie worden beïnvloed door ketens van spieren en fascia die door het hele lichaam lopen, zoals bijvoorbeeld in anatomy trains beschreven Superficial Back Line (een keten die van het hoofd tot de voeten loopt via de rugspieren en hamstrings).
Deze inzichten laten zien dat knieproblemen niet alleen voortkomen uit lokale structuren, zoals spieren en ligamenten rond de knie zelf, maar ook verband kunnen houden met spanning of onbalans elders in de fasciale keten. Hierdoor verschuift de focus van trainen naar een holistische aanpak, waarbij je rekening houdt met het gehele lichaamsnetwerk van fasciale verbindingen, en kan ook het verbeteren van houding, mobiliteit en spiertonus elders in het lichaam indirect bijdragen aan een betere kniefunctie.
Je leert meer over de functie van de fascia in de complementaire leerlijn in de hoofdstukken ‘klassieke anatomie versus de werkelijkheid’ en ‘fasciale structurele balans’.
Functie van de fascia tijden het bewegen
We kunnen de knie niet losstaand beschouwen, maar als een schakelpunt binnen het lichaam, waar verschillende krachten samenkomen en doorgegeven worden. Deze visie suggereert dat de efficiëntie en veerkracht van het lopen sterk afhankelijk zijn van de samenwerking tussen de spieren, botten en fascia. Met name de laterale lijnen, diepe posterior ketens en de Superficial Back Line en Spiral Line, zoals beschreven in anatomy trains spelen een belangrijke rol in de samenwerking van de knie op de bewegingen van het bovenlichaam. Dit helpt het lichaam in balans te blijven en de energie tijdens elke stap optimaal te benutten.
De beweging van de knie tijdens het lopen en hardlopen gaat verder dan de klassieke biomechanica door de interactie tussen spieren, botten en fascia in ogenschouw te nemen. Dit betekent dat we de kracht en elasticiteit van de fascia als een soort “veer” kunnen gebruiken om energie op te slaan en terug te geven. De aandacht voor de fascia-lijnen door het hele lichaam kan leiden tot efficiënter en natuurlijker lopen.